Veneus oedeem

Wat is veneus oedeem?

De belangrijkste ontstaansreden is een dysfunctie van de kleppen in de aderen (zowel het oppervlakkig als diepe systeem kan aangetast zijn).

Veneus oedeem komt voornamelijk voor bij ouderen al zijn er specifieke oorzaken waardoor men ook op jongere leeftijd getroffen kan worden door een veneus oedeem.
Enkele specifieke oorzaken zijn zwangerschap, trombosevorming met beschadiging van de kleppen en hartfalen. Andere oorzaken van veneus oedeem zijn spataders (primair of secundair), post-trombotisch syndroom en chronische veneuze insufficiëntie.

Veneus oedeem veroorzaakt in de loop van de dag een (lood)zwaar of rusteloos gevoel in de benen. De benen en enkels zwellen op door vochtophoping en dat leidt tot een branderig gevoel of krampachtige pijn en stijfheid, ook wel ‘restless legs’ genoemd.
Door de toenemende druk in de slecht functionerende aderen verwijden de bloedvaten en ontstaan er spataderen. Er kunnen verschillende huidafwijkingen ontstaan zoals eczeem, een bruine of witte verkleuring of soms zelfs wondjes. Veneus oedeem komt regelmatig voor in combinatie met lymfoedeem.

Wat kunnen wij als huidtherapeuten hier aan doen:

Wij werken zeer nauw samen met diverse chirurgen, oncologen en radiologen uit de regio en stemmen voor iedere patiënt een passend advies en behandelplan op, afgestemd op de huidige medicatie en behandeling. Wij nemen uitgebreid de tijd tijdens een geheel vrijblijvende intake om uw voorgeschiedenis en huidige situatie te analyseren en samen met u een behandelplan op te stellen. Hierbij zullen ook de kosten besproken worden en wordt voor u gekeken of u in aanmerking komt voor vergoeding van de behandeling vanuit een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering.

Bij veneus oedeem is het van belang om direct compressie te geven op de opgezwollen benen zodat druk op de bloedvaten en onderliggende weefsels komt. De aderen vernauwen zich en de defecte kleppen sluiten zich. Door de benen vervolgens te bewegen wordt het bloed door de kuitpieren richting het hart gepompt en kan het lymfevocht dankzij de toegenomen bloedcirculatie afgevoerd worden.
Wanneer het oedeem maximaal is gereduceerd zal een therapeutische elastische kous worden aangemeten en geleverd. Deze kous geeft tegendruk en zorgt ervoor dat het vocht niet terugvloeit naar het reeds behandelde gebied.

Wat kunt u zelf doen?

Veneus oedeem verhindert een goede doorbloeding van de huid van benen en enkels. Daardoor genezen wondjes op die plaatsen slecht en neemt het risico op een open been (ulcis cruris) toe. Het is dus zeer belangrijk om wondjes te voorkomen.