Pigmentstoornissen


Wat zijn pigmentstoornissen?

Wanneer er te veel pigment in de huid aanwezig is spreken we van hyperpigmentatie.
Wanneer er te weinig pigment in de huid aanwezig is spreken we van hypopigmentatie.

De meest voorkomende pigmentstoornissen welke wij in de praktijk zien en behandelen:


Lentigo

Een lentigo, ook wel ouderdomsvlek of levervlek genoemd.

Dit is een bruine verkleuring van de huid die doorgaans goedaardig is. Deze huidafwijking treedt vanaf middelbare leeftijd op bij mensen met een licht huidtype die veelvuldig aan zonlicht zijn blootgesteld. Een lentigo komt met name voor in het gezicht en op de handruggen. Een enkele keer worden de vorm en de kleur van de vlek grilliger en ontwikkelt een lentigo zich kwaadaardig. Als een ouderdomsvlek van grootte of kleur verandert of klachten geeft, raden wij een bezoek aan de huisarts aan. Deze kan vaststellen of er sprake is van huidkanker waarna behandeling noodzakelijk is.


Melasma

Melasma, ook wel zwangerschapsmasker genoemd, deze bruinige verkleuring is zichtbaar in het gelaat met name op het voorhoofd, de jukbeenderen, de bovenlip en de kin. Het komt voor bij vrouwen die zwanger zijn, de pil of hormoonmedicatie gebruiken. Melasma verdwijnt vaak spontaan na de bevalling of het stoppen met de pil of andere hormoonmedicatie. Als een vrouw melasma heeft gehad, is de kans groot dat het zich onder invloed van een zwangerschap, hormoonmedicatie, pilgebruik of zonlicht opnieuw ontwikkelt.


Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH)

Post inflammatoire hyperpigmentatie (PIH) is een goedaardige rode tot bruine verkleuring van de huid. Het komt voor op plaatsen waar een ontsteking heeft plaatsgevonden, zoals acne of eczeem. Mensen met een donker huidtype hebben een grotere kans op het ontwikkelen van PIH. Nadat de ontsteking is verdwenen, kan de verkleuring zeer langzaam wegtrekken, maar dit is lang niet altijd het geval.


Vitiligo

Vitiligo is een onschuldige maar soms ontsierende aandoening; door het verdwijnen van pigmentcellen verliezen delen van de huid en haren hun kleur, met name in het gezicht, op de handen en in de schaamstreek. Er ontstaan melkwitte vlekken in verschillende vormen en groottes.


Wat kunnen wij als huidtherapeuten hier aan doen?

Wij werken zeer nauw samen met diverse dermatologen uit de regio en stemmen voor iedere patiënt een passend advies en behandelplan op, afgestemd op de huidige medicatie en behandeling. Wij nemen uitgebreid de tijd tijdens een geheel vrijblijvende intake om uw voorgeschiedenis en huidige situatie te analyseren en samen met u een behandelplan op te stellen. Hierbij zullen ook de kosten besproken worden en wordt voor u gekeken of u in aanmerking komt voor vergoeding van de behandeling vanuit een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering.                                                         
Er zijn diverse mogelijkheden om de pigmentproblematiek te behandelen.
Ieder huidtype en iedere pigmentstoornis vraagt om zijn eigen behandelmethode.
Denk aan: camouflagetherapie, lasertherapie, chemische peelings en productadviezen


Wat kunt u zelf doen?

De huid waar de pigmentstoornis zit goed beschermen met een zonnefactor 30-50 en niet blootstellen aan de zon. Dit kan door het dragen van beschermende kleding en/of een hoedje.