Overbeharing

Wat is overbeharing?

Er zijn twee vormen van overbeharing: hypertrichose en hirsutisme.

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al haargroei is, maar waar de haartjes langer worden en in aantal toenemen. De plekken zijn meestal zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Bij hirsutisme krijgen vrouwen haar op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Wat kunnen wij als huidtherapeuten hier aan doen:


Wij werken zeer nauw samen met diverse dermatologen uit de regio en stemmen voor iedere patiënt een passend advies en behandelplan op, afgestemd op de huidige medicatie en behandeling. Wij nemen uitgebreid de tijd tijdens een geheel vrijblijvende intake om uw voorgeschiedenis en huidige situatie te analyseren en samen met u een behandelplan op te stellen. Hierbij zullen ook de kosten besproken worden en wordt voor u gekeken of u in aanmerking komt voor vergoeding van de behandeling vanuit een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering.

De overbeharing kan op de volgende manier worden behandeld: lasertherapie en elektrische epilatie.

Lasertherapie:  omdat het lasersysteem inwerkt op het pigment van de haar kunnen alleen gepigmenteerde haren worden behandeld. In het algemeen geldt: hoe donkerder de haren en hoe lichter de huid, hoe beter het resultaat. Omdat alleen de haarfollikels in de actieve groeifase effectief worden vernietigd, zijn meerdere behandelsessies nodig. De behandelfrequentie zit tussen de 6-8 weken. Afhankelijk van het te behandelen gebied.

In sommige gevallen is laserbehandeling niet mogelijk, bijvoorbeeld omdat de haren te licht zijn en onvoldoende pigment bevatten. In dat geval bestaat de mogelijkheid te behandelen middels elektrische epilatie.

Elektrische epilatie: de huidtherapeut laat een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. De haren worden één voor een behandeld. Er komen dunnere en zwakkere haren terug die opnieuw behandeld moeten worden. Door de behandeling keer op keer te herhalen, zal het haarzakje zich steeds moeilijker herstellen en uiteindelijk volledig vernietigd worden. Elektrische epilatie is ongevaarlijk voor de huid maar niet pijnloos. Door de stroomsterkte aan te passen aan de patiënt is elektrische epilatie voor iedereen draaglijk te maken.[RP2] 

Doormiddel van een minuscuul naaldje wordt het haarzakje beschadigd en vernietigd. De behandeling vergt wat tijd omdat de haren één voor één worden behandeld. Voor het gewenste resultaat zullen meerdere behandelingen nodig zijn die niet geheel pijnloos zijn, maar wel draaglijk.