Lymfoedeem

Wat is lymfoedeem?

Primair lymfoedeem: de afwijkingen aan het lymfestelsel zijn aangeboren. Het lymfoedeem kan zich direct na de geboorte manifesteren, of in een later stadium, bijvoorbeeld na een trauma of een operatie.

Secundair lymfoedeem: ontstaat door invloeden van buitenaf, denk aan een (wondroos)infectie, ernstige verbranding van de huid of een open botbreuk. Secundair lymfoedeem kan ook een gevolg zijn van bestralingen (behandeling van kanker) of een operatie waarbij het lymfestelsel beschadigd raakt.

Wat kunnen wij als huidtherapeuten hier aan doen:

Wij werken zeer nauw samen met diverse chirurgen, oncologen en radiologen uit de regio en stemmen voor iedere patiënt een passend advies en behandelplan op, afgestemd op de huidige medicatie en behandeling. Wij nemen uitgebreid de tijd tijdens een geheel vrijblijvende intake om uw voorgeschiedenis en huidige situatie te analyseren en samen met u een behandelplan op te stellen. Hierbij zullen ook de kosten besproken worden en wordt  voor u gekeken of u in aanmerking komt voor vergoeding van de behandeling vanuit een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering.
Bij lymfoedeem zijn de eerste 20 behandelingen afkomstig uit het aanvullende pakket, daarna wordt deze behandeling vergoed vanuit het basispakket. Voorafgaand kan het nodig zijn om een machtiging aan te vragen bij de zorgverzekeraar.     

Bij lymfoedeem wordt manuele lymfdrainage (een speciale massagetechniek), altijd in combinatie met compressietherapie – het aanbrengen van zwachtels en/of elastische kousen, toegepast waardoor het vocht beter wordt afgevoerd.
Hierdoor nemen klachten zoals pijn en stijfheid af.

Wat kunt u zelf doen?

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning.
Voorkom lang staan of zitten en pas op met wondjes!