Lipooedeem

Wat is lipoedeem?

Lipoedeem is een aandoening waarbij het vetweefsel ongelijkmatig verdeeld is over het lichaam. Er ontstaan plaatselijke vetophopingen op heupen, dijen, onderbenen, binnenkant van de knieën of de armen, die niet beïnvloed worden door gewichtsvermindering en sporten.
Kenmerkend voor lipoedeem is de symmetrie: de afwijkende vetverdeling doet zich voor aan beide zijden. Dit in tegenstelling tot lymfoedeem, dat zich ook aan één been of één arm kan voordoen.
Daarnaast is lipoedeem-weefsel erg gevoelig, de pijn kan variëren van mild tot extreem waarbij een lichte aanraking of druk al niet te verdragen is. De huid oogt walnootachtig als een extreme vorm van cellulitis (sinaasappelhuid). Er ontstaan snel blauwe plekken. Benen voelen zwaar aan en zijn opgezwollen door vochtophoping.

Wat kunnen wij als huidtherapeuten hier aan doen:

Wij werken zeer nauw samen met diverse chirurgen, oncologen en radiologen uit de regio en stemmen voor iedere patiënt een passend advies en behandelplan op, afgestemd op de huidige medicatie en behandeling. Wij nemen uitgebreid de tijd tijdens een geheel vrijblijvende intake om uw voorgeschiedenis en huidige situatie te analyseren en samen met u een behandelplan op te stellen. Hierbij zullen ook de kosten besproken worden en wordt  voor u gekeken of u in aanmerking komt voor vergoeding van de behandeling vanuit een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering.    

Wij huidtherapeuten kunnen manuele lymfdrainage in combinatie met endermologie uitvoeren om pijndemping te behalen en oedeemafname te bereiken.
Ook zal gebruik worden gemaakt van het aanmeten en leveren van compressietherapie.

Wat kunt u zelf doen?

Sport en beweging stimuleren de lymfvaten om vocht af te voeren. Wandelen, zwemmen en gymnastiek (onder deskundige begeleiding) zijn zeer geschikt. Sporten die leiden tot overbelasting of sporten met veel plotselinge bewegingen (bijvoorbeeld squash) zijn af te raden. Vermijd liever zware en langdurige lichamelijke inspanning.
Voorkom lang staan of zitten en pas op met wondjes!