Chemische peeling

Er zijn verschillende chemische peelings. Een chemische peeling bestaat uit één of meerdere zuren. Elk zuurtje heeft zijn eigen eigenschappen en hierdoor ook een specifiek doel in de huid. Een voorbeeld hiervan is salicylzuur, dit zuur richt zich op het verminderen van talgproductie in de huid en helpt bij het tegengaan van ontstekingen.

Een chemische peeling werkt exfoliërend, dit houdt in dat de bovenste dode huidlaag in een versnelt tempo loslaat en de huid ook in een versnelt tempo weer vernieuwd. Door dit versnel proces vervagen pigmentvlekken en littekens. Daarnaast helpt een chemische peeling bij het verbeteren van de huidstructuur zoals grove poriën en fijne lijntjes en kan het worden toegepast bij acne klachten. Een groot voordeel van deze behandeling is dat de huid barrière niet beschadigd raakt, dit kan bijvoorbeeld bij intensief scrubben wel gebeuren.

De chemische peeling heeft zijn naam te danken aan de reactie die plaats vindt in de cellen, het heeft dus niets te maken met chemische ingrediënten. 

Chemische peelings zijn onder te verdelen in twee groepen, de Alpha Hydroxy zuren (AHA) en de de Beta Hydroxy zuren (BHA). De Alpha Hydroxy zuren zijn oplosbaar in water en stimuleren de celvernieuwing. Beta Hydroxy zuren zijn in vet oplosbaar, deze dringen diep door in de huid en verwijderen daar dode huidcellen die zich hebben opgehoopt. Producten met BHA’s zijn daarom voornamelijk geschikt voor de wat vettere huiden die neigen naar onzuiverheden, BHA’s werken ook ontstekingsremmend en antibacterieel. AHA’s zijn door hun vochtinbrengende vermogen met name geschikt voor de droge, normale of zonbeschadigde huid.

De chemische peeling dringt diep door in de huid en kan het overtollige talg reduceren, hierdoor wordt de kans op nieuwe ontstekingen kleiner. Ook de chemische peeling werkt effectief tegen verkleuring door acne littekens.

Natuurlijk is het ook erg belangrijk om thuis de juiste producten te gebruiken om het resultaat van de behandeling zo lang mogelijk te behouden. Hier kunt u altijd naar vragen tijdens het intake gesprek of later tijdens de behandeling.

Indien de indicatie en uw aanvullende verzekering het toelaat, bestaat de mogelijkheid dat de behandeling vergoed wordt door uw zorgverzekeraar.  Dit kunnen wij voor u controleren.