Benigne huidtumoren

Wat zijn benigne huidtumoren?

Het woord benigne betekent goedaardig en tumor staat voor zwelling/verhevenheid. Goedaardige huidtumoren kunnen uit verschillende bestanddelen bestaan, bijvoorbeeld uit bindweefselvezels, uit bloedvaten, uit talg of uit pigment. Meestal speelt erfelijke aanleg een grote rol, samen met zonschade in het verleden. De meeste goedaardige huidtumoren ontstaan op latere leeftijd, enkele zijn aangeboren. Soms bevinden de huidafwijkingen zich alleen in het gezicht, maar soms ook over het gehele lichaam.

Er bestaan vele soorten goedaardige huidtumoren. Soms dient een goedaardige huidtumor chirurgisch verwijderd te worden door de plastisch chirurg of dermatoloog vanwege de diepte in de huid of omdat het oppervlakte van de huidtumor te groot is. Hieronder staan de meest voorkomende goedaardige huidtumoren opgesomd. Tevens zijn dit de soorten goedaardige huidtumoren die de huidtherapeut kan verwijderen:

 • Dermatosis papulosa nigra (zwarte stipjes op een donkere huid)
 • Fibromen (steelwratjes)
 • Milien/Gerstekorrels
 • Haemangioma senilis/ cherry angiomen ( kersenwratjes )
 • Verrucae seborrhoicae ( ouderdomswratten )
 • Syringomen ( ophoping uit zweetkliertjes )
 • Talgklierhyperplasie (ophoping en uitgroei van de talgklier )
 • Xanthelasma (cholesterol ophopingen rondom de ogen)
 • Lentigo solaris/senilis ( pigmentatie door zonschade )

Wat kunnen wij als huidtherapeuten hier aan doen:

Wij kunnen middels diverse technieken goedaardige huidtumoren verwijderen, zonder dat er huidschade ontstaat of littekens achterblijven. Alleen het betreffende wratje of bultje wordt behandeld. De omliggende huid wordt niet mee behandeld en ook niet aangetast. Er komt een korstje op het behandelde plekje en dit zal er na enige dagen vanzelf afvallen. De huidtherapeut zal u vooraf alles over de behandeling vertellen. U weet dan precies waar u aan toe bent. Afhankelijk van de grootte, locatie, uw huidskleur, dikte en hoeveelheid huidoneffenheden beoordeelt de huidtherapeut tijdens het intakegesprek welke behandelmethode voor u het meest geschikt is. Soms wordt gekozen voor cauterisatie, dit is een brandtechniek en soms voor een curettetechniek, dat is schrappen. Het behandelen van sommige huidafwijkingen in het gelaat worden door uw zorgverzekering vergoed vanuit het aanvullend pakket maar in de meeste gevallen betreft het hier onverzekerde zorg dus dient u de kosten zelf te betalen, ook dit wordt tijdens een gratis en vrijblijvend intakegesprek met u besproken.

Voor het verwijderen van gesprongen bloedvaatjes, angiomen en zonschade vlekken kan een laser ingezet worden. Wij werken hiervoor met een 577nm diodelaser ( Quadro star pro yellow ).  De energie van deze laser wordt alleen opgenomen door de rode en bruine kleur van de huidoneffenheden. Door de warmteontwikkeling worden de bloedvaatjes dichtgeschroeid waarna de huid deze vervolgens zelf opruimt. Overtollig pigment wordt afgebroken en schilfert af met de celdeling mee.[RP1] 

Na het verwijderen van goedaardige huidtumoren op het lichaam kunnen op de dag van behandeling wat bloedrestjes op uw kleding komen. Wij adviseren om comfortabele, katoenen kleding te dragen dat vies mag worden.

Afhankelijk van de uitgevoerde behandeling kunt u enkele dagen wat last hebben van plaatselijke roodheid, zwelling, een vlekkerige huid, jeuk, kleine wondjes, schroeiplekjes en/of korstjes. Dit zijn normale bijverschijnselen. Na drie tot zeven dagen vallen de korstjes vanzelf af. Afhankelijk van het behandelde gebied duurt het gehele genezingsproces ongeveer twee weken. Onder de korstjes zijn eerst jonge cellen zichtbaar, deze zijn nog roze van kleur. Deze nieuwe huid kleurt uiteindelijk bij tot zijn oorspronkelijke kleur

Wat kunt u zelf doen:

 • Om pigmentvlekken of kleurverschil te voorkomen, mag het te behandelen huidgebied niet gebruind zijn door de zon, zonnebank of zelfbruiner. Vermijd ten minste zes weken van tevoren UV-straling.
 • Probeer van de korstjes af te blijven en wrijving zoveel mogelijk te voorkomen, zodat de huid goed kan herstellen. U mag de korstjes wel een paar keer per dag insmeren met een neutrale crème
 • Houd de huid schoon en gebruik geen make-up direct na de behandeling. Zodra de huid volledig is gesloten, kunt u indien gewenst de korstjes camoufleren.                                                                                                                                                   Douchen is geen probleem, maar droog uw huid voorzichtig af met een schone handdoek.                         
 • Voorkom ongeveer twee dagen na de behandeling inspanning resulterend in transpiratie om irritatie te voorkomen. Vermijd ook warmte-inducerende en/of directe hittebehandelingen zoals sauna, stoom en infraroodstraling.
 • Blijf tijdens de behandelperiode tot minimaal vijf weken na de laatste behandeling met het behandelde gebied uit de zon.