Acne


Wat is acne?

Er zijn vele vormen van acne en veel verschillende oorzaken maar het probleem komt altijd vanuit een verstoorde functie van de talgklieren. Bij acne produceren de talgklieren overmatig talg waardoor ophopingen ontstaan in de vorm van comedonen (wit of zwart), papels, pustels of cysten. Er zijn diverse factoren die de talgklieren kunnen ontregelen zoals hormonale factoren, genetisch bepaalde factoren, omgevingsfactoren, mechanische druk/wrijving door bijvoorbeeld een strak omgebonden hoofddoek of drukplekken in een helm en bewezen is dat stress de hormoonhuishouding kan beïnvloeden en daarmee ook weer de werking van de talgklier. Naast de overmatige talgproductie is er bij acne ook vaak sprake van extra verhoorning van de uitvoergang van de talgklier en/of van de huid waardoor de talg niet als huidsmeer op de huid komt maar onder de huid ophoopt. Indien de Propioni acnes bacterie ook nog actief wordt in de talgklier dan volgen ontstekingen die vervolgens vaak littekens op de huid achterlaten.


Wat kunnen wij als huidtherapeuten hier aan doen?

Wij werken zeer nauw samen met diverse dermatologen uit de regio en stemmen voor iedere patiënt een passend advies en behandelplan op, afgestemd op de huidige medicatie en behandeling. Wij nemen uitgebreid de tijd tijdens een geheel vrijblijvende intake om uw voorgeschiedenis en huidige situatie te analyseren en samen met u een behandelplan op te stellen. Hierbij zullen ook de kosten besproken worden en wordt voor u gekeken of u in aanmerking komt voor vergoeding van de behandeling vanuit een aanvullend pakket bij uw zorgverzekering.

Zoveel vormen er van acne zijn, zoveel mogelijkheden zijn er ook van therapie. Soms is het alleen nodig het natuurlijk evenwicht van de huid te herstellen en soms zullen verschillende peelings ingezet moeten worden. Ook voor de acnelittekens zijn er talloze vormen met talloze therapiemogelijkheden. U bent uniek en wij zoeken een passend advies en/of therapie.


Wat kunt u zelf doen?

Het is erg belangrijk om thuis de juiste producten te gebruiken om het resultaat van de behandeling zo lang mogelijk te behouden. Hier kunt u altijd naar vragen tijdens het intake gesprek of later tijdens de behandeling. Gebruik geen agressieve, uitdrogende producten of geïmpregneerde reinigingsdoekjes, deze laten vaak een olierestje achter wat acne kan veroorzaken. Verder is krabben of peuteren niet gewenst.